Novosti

27.09.2019 - 28.09.2019

8. Znanstveni piknik kod dvorca Stubički Golubovec

 

Ove godine, po prvi puta, Znanstveni piknik će biti održan u perivoju dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici u našem Gupčevom kraju 27. i 28. rujna (petak - subota) od 10 – 18 sati. ULAZ JE BESPLATAN!

Znanstveni piknik je najveći događaj popularizacije znanosti koji organizira Udruga profesor Baltazar već osmu godinu za redom. Na stotinjak edukacijskih pozicija brojne udruge, studentske sekcije, institucije, pojedinci kao i osnovne i srednje škole prezentiraju svoje projekte, programe, održavaju prezentacije i predavanja i sl., a posjetitelji se mogu okušati u pokusima, u interaktivnim radionicama i sl. 

U petak i subotu (27. i 28. rujna) biti će organiziran BESPLATAN prijevoz za posjetitelje iz Zagreba u Donju Stubicu, Stubički Golubovec na Znanstveni piknik (ZET-ov autobus).
Polasci iz ZG stajalište turističke linije, Ul. G. Ninskog (u zoni ulaza Importanne centar) u 9:00, 11:00 i 13:00 sati.
Povratak iz Donje Stubice, Stubički Golubovec u 14:00, 16:00, 18:00.

Vidimo se na Znanstvenom pikniku, svi ste pozvani!

Više na: http://znanstvenipiknik.weebly.com/

 

 

ŠTO JE ZNANSTVENI PIKNIK ?

Znanstveni piknik je projekt popularizacije znanosti i umjetnosti, međunarodno događanje na otvorenom ili u zatvorenom prostoru čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude i one koji se tako osjećaju da odaberu znanost kao svoj životni poziv.

Događanje je osmišljeno kao opušteno druženje sa znanošću pa je stoga i odabran format “piknika” – on najbolje predstavlja upravo ono što se želi poručiti: ZNANOST JE ZABAVNA! Program Znanstvenog piknika sastoji se od niza predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa, kazališnih edukacijskih predstava i sličnih interaktivno-edukativnih i umjetničkih formata koje provode brojne udruge, studentske sekcije, institucije i pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva.

Prvi Znanstveni piknik održan je 16. rujna 2012., a posjetilo ga je više od 9.000 zainteresiranih, uglavnom obitelji s djecom. Oni su se tijekom cijelog dana družili sa znanstvenicima, te kroz zabavu učili o zanimljivostima znanstvenih fenomena koji nas okružuju. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je Znanstveni piknik proglasilo jednim od najinovativnijih projekata popularizacije znanosti u 2012. godini.
 
Inozemna iskustva
Slična se događanja popularizacije znanosti organiziraju diljem Europe i svijeta, dok je format “piknika” karakterističan za Poljsku, gdje se u Varšavi redovito održava još od 1997. godine. 17. izdanje, održano krajem svibnja 2013. godine, posjetilo je više od 150.000 zainteresiranih, a mjesto održavanja je bilo na nacionalnom stadionu.

Organizator
Organizator hrvatskog Znanstvenog piknika je Udruga profesor Baltazar.Udruga profesor Baltazar promiče pozitivne vrijednosti koje predstavlja lik profesora Baltazara, odnosno sudjeluje i podržava projekte koji doprinose razvoju znanja i inovativnosti, te poticanju stvaralaštva i kreativnosti.

Suorganizatori
Suorganizatori Znanstvenog piknika su Institut Ruđer Bošković, CARNet i Mreža popularizatora znanosti.
 
Partneri
Krapinsko-zagorska županija, Grad Donja Stubica, Zagorska razvojna agencija, TZ područja Donja Stubica i Gornja Stubica te ostali sponzori i donatori.

ZEZ centar
Posljednjih godina Udruga profesor Baltazar s mnogobrojnim partnerima razvija projekt ZEZ Centar (Znanstveno edukativno-zabavni centar) koji bi se po uzoru na svjetske modele znanstvenih centara, poput Kopernika u Varšavi ili Exploratoriuma u San Franciscu, otvorio i u Hrvatskoj, te omogućio svim uzrastima da se zaljube u znanost, u njoj uživaju i uče kroz zabavu. Veliko priznanje projektu je priključivanje Instituta Ruđer Bošković, kao najznačajnije znanstvene institucije u regiji.