Novosti

09.10.2017

U GORNJOJ STUBICI ODRŽANA MANIFESTACIJA „BRANJE KURUZE I LUPITVA“

Dana 07. listopada 2017. u organizaciji Udruge seljaka Općine Gornja Stubica održana je već tradicionalna manifestacija „Branje kuruze i lupitva“.

Sudionici su se okupili kod njive OPG-a Lisak u Gornjoj Stubici nakon čega su uz pjesmu KUD-ova i težačku hranu krenuli u branje kuruze. Gazde na njivi bili su Stjepan Lešković (Sony) i Marija Labaš.

Nakon berbe kuruze, članovi Zagorske udruge uzgajivača konja u konjskim zapregama vozili su kuruzu do centra Gornje Stubice gdje je na Trgu sv. Jurja održana lupitva.

Prikazani su starinski običaji te razna natjecanja, održane su radionice izrade nakita i suvenira od komušine te radionica pletenja košara. Održan je i izložbeni sajam OPG-ova s područja Gupčevog kraja te kulturno umjetnički program.

Osim organizatora, Udruge seljaka Općine Gornja Stubica na čelu s predsjednicom Đurđicom Labaš, sudionici manifestacije bili su i KUD „Stubica“ iz Donje Stubice, KUD „Laz“ iz Marije Bistrice, Etno grupa „Zvirek“ iz Svetog Križa Začretja, Gornjostubička udruga „Lipin cviet“, Udruga branitelja Domovinskog rata „Sveti Juraj“ iz Gornje Stubice, Tamburaški sastav „Složni brati“, Irena Grden i Darko Fiket.

Pokrovitelji manifestacije bili su Općina Gornja Stubica i Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica.