Atrakcije

Etno selo Dišeča starina

BRIJEG SV. MARTINA–HRENOV BRIJEG–
SJEDIŠTE UDRUGE „GORNJOSTUBIČKA LUČ“

Ovaj brijeg sv. Martina kod Gornjih Hrena u Slanome Potoku, uređen je u razdoblju od 2008.- 2011. godine. U  stvaranje ove prelijepe oaze mira i seoskog ugođaja uključili su se mnogi pojedinci i mnoge gornjostubičke udruge: Udruga vinara i vinogradara „Peharček“, Lovačko društvo „Orao“, ŽUC, Župni ured i Općina G. Stubica, Lokalni vodovod, Hrvatske šume, Krapinsko – zagorska županija, članovi Udruge „Gornjostubička luč“  i drugi. Sudjelovali su gornjostubičanci svojim radom, darom i prikupljanjem starina, te osobito mnogi prijatelji iz inozemstva koji nisu direktno s Gornjom Stubicom povezani.

Sve je započelo idejom vlč. Dubravka Škrlina Hrena čiji je djed Juraj Hren (1922.-1997.) rođen na ovome brijegu. Na privatnom zemljištu koje je bilo potpuno zaraslo željelo se osmisliti nešto što bi bilo za zajedničko dobro, nešto što bi u sadašnjosti govorilo o našoj prošlosti, vjerskoj i kulturnoj tradiciji, o načinu života naših starih, o ljepoti suživota čovjeka s Bogom i prirodom. Cilj je bio da se barem dio cjelokupnog projekta uredi u 2009. godini kada se slavio veliki jubilej - spomen na 800. godina Stubice i crkve sv. Jurja (1209.-2009.), i kada je 23.08.2009. svečano blagoslovljena kapela sv. Martina. Iste godine u blizini kapele posađen je i jubilejski hrast.

Ovim brijegom – perivojem sv. Martina upravlja i vlasnik je Udruga „Gornjostubička luč“, koja se bavi promicanjem kulture i tradicije ukupnog života na području župe i općine Gornja Stubica, te promiče povezanost među ljudima, unutar i izvan Gornje Stubice. Prikupljanjem stare građe (fotografija, pisanih tekstova, poezije, starinskih predmeta, organizacijom koncerata i različitih susreta) nastoji se sačuvati i prezentirati naša „dišeča starina“. Udrugu sačinjavaju 22 člana (gornjostubički studenti, srednjoškolci, prosvjetni i crkveni djelatnici te brojni suradnici). Udruga mjesečno izdaje i list „Gornjostubička luč“ u nakladi od preko 700 primjeraka.

Ovo mjesto rado posjećuju brojni planinari, putnici namjernici iz raznih krajeva domovine i svijeta. Želimo svim posjetiteljima izraziti najtopliju dobrodošlicu i da se ovdje osjećaju kao doma, kao svoji na svome, da osjete ugodnost i ljepotu mira, sabranosti, prirodne ljepote te da otiđu odavde duhovno i intelektualno obogaćeni. Uz potok uređen je stari mlin, kao spomen na dvadesetak mlinova, koji danas žive samo u sjećanju starijih, a područje od mlina i potoka do Etno sela povezuje Križni put.
Najveći broj ljudi na ovome brijegu okupi se prve nedjelje po blagdanu sv. Martina točno u podne, kada je svečano misno slavlje, obilna zakuska, obred „krštenja mošta“ i degustacija mladih vina.

Ukoliko želite cjelovitije pogledati brijeg sv. Martina, kapelu i kućice ili se ovdje duže zadržati, popiti kapljicu misnog vina, ponijeti sa sobom koji suvenir, te za druge usluge rado su Vam na raspolaganju sljedeće osobe:

  • Vladimir Hren 091/167 0877
  • Ivan Đurđević 099/415 9258
  • Dubravko Škrlin Hren 098/507 467