Atrakcije

Spomen park Rudolfu Perešinu

Rudolf Perešin heroj je Domovinskog rata. Rođen je 25.ožujka 1958.g. u Jakšincu u Gornjoj Stubici. Istaknuo se na početku rata povijesnim preletom MIG-a 21 ondašnje JNA,  25. listopada 1991. godine, u Klagenfurt u Austriji. Tom je prilikom rekao znamenitu rečenicu: "Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na svoj narod" - pobudivši tako zanimanje i simpatije svjetske javnosti za stradanje hrvatskog naroda. Nakon povratka u zemlju stavlja se na raspolaganje HV-u i Ratnom zrakoplovstvu, čiji postaje zapovjednik, da bi njegov zrakoplov bio pogođen 2. svibnja 1995. godine u akciji Bljesak. Nakon dvije i pol godine nagađanja o njegovoj sudbini, srpska je strana njegove posmrtne ostatke izručila 4. kolovoza 1997. godine. Sahranjen je na zagrebačkom Mirogoju u Aleji hrvatskih branitelja.

24. lipnja 2004.g. u Gornjoj Stubici otvoren je Spomen park „Rudolf Perešin“ u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MIG-21 koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.

U čast Rudolfa Perešina svake se godine održavaju „Susreti za Rudija“, manifestacija koja je davno prerasla lokalni karakter i postala zanačajni društveni i kulturni događaj cijele sjeverozapadne Hrvatske, kao i najveća i najposjećenija letačka manifestacija u cijeloj  Hrvatskoj.

UREĐENJE SPOMEN PARKA RUDOLFA PEREŠINA

U cilju očuvanja turističkog prostora, unapređivanja turističkog okružja i zaštite čovjekova okoliša, Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica u suradnji s Općinom Gornja Stubica  i potporom Krapinsko-zagorske županije,  2016. godine, hortikulturno je uredila Spomen park Rudolfa Perešina. Uz višegodišnje bilje, zasađeno je 700 komada begonija te je izrađen i drveni info pano. To je bila samo početna faza hortikulturnog i turističkog uređenja parka.       

Ususret XX Susretima za Rudija, koji su se održali 7.5.2017. godine, ponovno u suradnji s Općinom Gornja Stubica  i potporom Krapinsko-zagorske županije nastavili smo s drugom fazom uređenja parka. Zasadili smo crnogorično drveće, stabla divljeg kestena, stabla lipe te magnolije. Uz to izradili smo jedinstvenu turističku interpretacijsku ploču o Rudolfu Perešinu na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Uz suvremen pristup kulturno-turističkoj interpretaciji, ploča je prilagođena i djeci te invalidima.