Novosti

13.09.2020

23. Susreti za Rudija

 

Iako u posebnom izdanju ovogodišnji susreti za Rudija nude bogat letački program. Letjeti će i američki lovac F- 16, a spektakl ćete moći gledati s bilo koje lokacije u Gupčevom kraju te pratiti na live streamu.

Ove nedjelje 13. rujna 2020. održati će se  23. Susreti za Rudija. Iako ove  godine u malo drugačijem zbog epidemioloških mjera, ovogodišnji Susreti za Rudija nude bogat letački program među kojima će biti američki lovac F-16, krila oluje, helikopteri, mig 21, JAS-39 gripen iz Mađarske, a spektakl će se moći gledati od 15:00 do 17:00 sati sa bilo koje lokacije u Gupčevom kraju. Pozivaju se gledatelji da iz bilo koje lokacije u društvu svojih bližnjih uživaju u programu. Zbog trenutačne situacije neće biti organiziranih mjesta za okupljanje većeg broja ljudi, pa će se tako ove godine preskočiti zabavni program u šatoru i koncerti. 
 
Susreti za Rudija održavaju se u Gornjoj Stubici u znak sjećanja na pilota Rudolfa Perešina, junaka Domovinskog rata koji je život izgubio u akciji "Bljesak".  Početkom svibnja prije 25 godina u akciji Bljesak poginuo je Rudolf Perešin, legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i heroj Domovinskog rata. Mig-om 21 JNA, 25. 10. 1991. prebjegao je u Austriju jer se nije želio boriti protiv svoje hrvatske vojske. Tom je prilikom rekao znamenitu rečenicu: "Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na svoj narod" - pobudivši tako zanimanje i simpatije svjetske javnosti za stradanje hrvatskog naroda. U lipnju 2004.g. u Gornjoj Stubici otvoren je Spomen park „Rudolf Perešin“ u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MIG-21 koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici. Svake godine u Gornjoj Stubici u čast Rudolfu Perešinu - Rudiju održavaju se susreti bogati sportskim i zabavnim sadržajem, a i najposjećenijim aeromitingom u Hrvatskoj. Na desetine tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske u zadnjih godina vidjelo je slijetanja helikoptera, skokove padobranaca, a najveća atrakcija svakako su bili preleti MIG-a. 
 
Letački program 13.09.2020. od 15:00 do 17:00 sati

Prelet aviona MIG-21 HRZ, 
Prelet helikoptera MI-171Sh, HRZ,
Pokazna vježba iz  helikoptera BELL 206,  MUP HR,
Akro zona PILATUS PC-9, Slovenske vojske,
Nastup borbenog aviona JAS 39 - GRIPEN, Mađarska vojska,
Nastup AKRO GRUPE KRILA OLUJE, 4 x PILATUS PC-9, HRZ,      
Nastup helikoptera USAF , HH-60 BLACK HAWK , Sjedinjene Američke Države
Nastup zrakoplova USAF , 2 x F-16 FIGHTING FALCON ,  Sjedinjene Američke Države
Prelet aviona MIG-21 HRZ,
Zatvaranje letačkog program
 
Pratite i slušajte live prijenos na: https://www.youtube.com/watch?v=EnaL4gl325M&feature=youtu.be