Novosti

24.11.2018

Folklorna manifestacija "Prijateljska večer"

Kulturna baština je jedan od važnih elemenata identiteta zajednice i ono što smo naslijedili od starijih generacija dužni smo sačuvati za mlađe naraštaje. Svaka osoba koja u svojoj zajednici na bilo koji način sudjeluje na očuvanju tradicije bitna je karika u društvenoj koheziji.

Mi amateri, učlanjeni u kulturno umjetnička društva i slične udruge prenosimo saznanje da su folklorna glazba, ples i pjesma utkani u život svake ljudske zajednice. Da su usklađeni s mentalitetom, psihologijom i stilom života ljudi koji ih stvaraju, izvode i prenose mlađim naraštajima.

Stvaralaštvo  amaterskih  kulturno umjetničkih  društava  predstavlja  kulturu i umjetnost kao javno dobro, dijeljeno i dostupno. Važnost očuvanja kulturne baštine prepoznao je Europski parlament i Vijeće , pa su shodno tome  donijeli odluku da će 2018. godina biti Europska godina kulturne baštine, s posebnim naglaskom na djecu i mlade.

Uvažavajući gore navedeno KUD Stubica  priprema drugu po redu, manifestaciju naziva PRIJATELJSKA VEČER, 24.11.2018 godine u 19 sati u Domu kulture, Donja Stubica.

Radi se o folklornoj  večeri  sa prikazom  tradicijskih pjesama i plesova iz dvije regije, ove godine  Prigorja i Hrvatskog zagorja. Manifestacija se održava prije svega u svrhu upoznavanja, povezivanja i stvaranja što bolje suradnje između amaterskih kulturno umjetničkih udruga.

Iz Prigorja nam dolaze KUD Klinča sela i KUD  Kraluš iz Stupnika. Osim domaćina KUD-a Stubica, Zagorje predstavljaju Muški pjevački zbor Magdalenići i KUD Pregrada.

Veselimo se Vašem dolasku!