Kultura

Župna crkva Sv. Jurja

Župa Sv. Jurja, Gornja Stubica, u sačuvanim dokumentima prvi se puta spominje 1334.g. dok se crkva spominje već 1209.g. te 1340.g., a najstariji opis crkve potječe iz 1622.g

Crkva je posvećena sv. Jurju mučeniku koji je jedan od najpopularnijih svetaca zaštitnika u Krapinsko-zagorskoj županiji i o kome postoje mnoge legende na osnovu kojih je u narodnom vjerovanju sv. Juraj postao zaštitnik za mnoga životna područja i u svim životnim opasnostima. Također, zaštitnik je zemlje, usjeva, zelenila, stoke pastira, ratara, križara, vojnika.

Unutrašnjost crkve opremljena je s tri barokna oltara i propovjedaonicom. Glavni oltar, posvećen sv. Jurju, postavljen je u crkvu 1740.g. i djelo je nepoznatog majstora. Barokni pobočni oltari posvećeni su sv. Florijanu i sv. Antunu Padovanskom no kasnije je posvećen Žalosnoj Mariji. Oba oltara su slične konstrukcije i nastala su sredinom 18.st.

Kroz dugu povijest crkva je više puta dograđivana i pregrađivana, a u dva je navrta oštećena u potresu. Godine 1936. – 1937. doživjela je toliku dogradnju da se može reći da je ponovno građena. Crkva je obnovljena u stilu starokršćanskih bazilika. Crkva je umjetnički oslikana po ak. slikaru, profesoru Vladi Pavleku iz Zagreba, obnovljeni su svi oltari i drveni kipovi, propovjedaonica, ormar orgulja. Nabavljene su kompjutorske orgulje, a stare iz 1806. potpuno su obnovljene i dopunjene.

Godine 2001. u Inssbrucku su nabavljena dva nova zvona, veće od 1500 kg, posvećeno je Bl. Alojziju Stepincu, a postavljeno je na uspomenu prolaska ovom župom Sv. Oca Ivana Pavla II., trećeg listopada 1998. Manje zvono teško je 270 kg, a posvećeno je Presvetom Srcu Isusovom. Crkva sada ima 5 elektrificiranih zvona, od kojih je vrijedno spomenuti staro zvono iz 1713. težine oko 900 kg.

vlč. Nikola Jurković, upravitelj župe

Tekst i slike preuzeti sa www.zupa-svetogjurja.hr