Novosti

29.02.2016

Javno predstavljanje projekta Zagorska hiža - jučer, danas, sutra učenika 3.b razreda OŠ M. Gupca Gornja Stubica

U srijedu, 24. veljače 2016. g. učenici 3.b razreda OŠ Matije Gupca, Gornja Stubica, javno su predstavili svoj razredni projekt Zagorska hiža - jučer,danas,sutra.

Projekt su prezentirali Mia, Filip, Luka, Jana i Antonija u ime 15 učenika 3.b razreda koji su zajedno sa svojom učiteljicom i mentoricom Anitom Razum, osmislili i realizirali ovaj projekt.

Zagorskih hiža na našim bregima ima, a ponekad pokraj onih koje su zapuštene, napuštene, oronule i ruševine, prolazimo kao pored smetnje, a malo je onih koji se zamisle i osvijeste da su one čuvarice našeg kulturno zavičajnog identiteta, te bi ih trebalo sačuvati i obnoviti kako bi bile ponos stubičkog krajobraza, a na valovitim i živopisnim zagorskim bregima one su ukras i ponosne čuvarice kulturnog i etnološkog identiteta i naše povijesti.                                                                   

Kao poticaj široj društvenoj zajednici, kako bi se osvijestio ovaj problem i naše zavičajno blago ostalo sačuvano, učenici su izradili magnetiće sa zagorskom hižom koji bi mogli biti i dio ponude suvenira Zagorja.                                                          

"Posebno nas veseli vrlo konstruktivan razgovor i ideje za dalje, za neke nove projekte o zagorskim hižama, koji je potaknula prezentacija našeg projekta. Želja nam je da "oko jene hiže navek tići lete" kako su nam u uvodnoj pjesmi otpjevali i odsvirali naši školski muzičari koje je uvježbala učiteljica Marina Pakelj." rekla je učiteljica i voditeljica projekta Anita Razum.

Ovaj projekt predstavljat će školu na Županijskoj smotri projekata 31.3.2016.u Stubičkim Toplicama.