Donja Stubica

OPG Grden

OPG Grden  nalazi se u rodnom selu Matije Gupca u Hižakovcu i bavi se poljoprivrednom već 10 godina. U svojoj ponudi imaju svježe povrće i zimnicu (krastavci, mrkva, rajčica, paprika,  feferoni, cikla, žuta paprika, peršin).

U ponudi imaju i kaki jabuku odnosno japansku jabuku te meksički krastavac iliti čajot.

Svoje proizvode najčešće prodaju na kućnom pragu ili dostavom u lokalne ugostiteljske objekte. Tu su i turisti koji prema putu rodne kućice Matije Gupca zastanu i kupe domaće proizvode.

Gospodin Josip Grden, vlasnik OPG-a u skorije vrijeme planira obogatiti svoju ponudu i sa bučinim uljem te je ponosan sa velikim brojem zadovoljnih kupaca koje dolaze iz cijele sjeverozapadne Hrvatske pa čak i iz Slovenije.

Kontakt:

Josip Grden

Hižakovec 1A

Donja Stubica

049/287-746; 098 606 594

PAR INFORMACIJA O KAKI JABUCI ODNOSNO JAPANSKOJ JABUCI

Kod nas ova biljka nije toliko poznata, većinom raste u vrtovima kao ukrasna biljka, a najveći dio dolazi do nas iz inozemstva. Japanska jabuka šire je poznat naziv za biljku kaki koja je podrijetlom iz Azije, a u prirodi je se može naći u Japanu, Burmi i Kini. U Europu je došla oko 15–tog stoljeća, a danas se uzgaja u toplijim predjelima širom cijeloga svijeta.

Japanska jabuka je listopadno drvo sa plodovima od žute do crvene boje koji zreli imaju ugodan i sladak okus sličan marelici. Plodovi se beru kasno u jesen te danas postoji desetak različitih podvrsta kakija koje se razlikuju oblikom, bojom, okusom i veličinom ploda. Sam plod je voće s nižom količinom kalorija, ali velikim udjelom ugljikohidrata važnih za probavu. Od minerala sadrži kalij, kalcij, magnezij i fosfor, te je bogat vitaminima C, B, A i E i aminokiselinama kao što su lizin, triptofan, alanin i druge.

Kaki je ljekovito voće

Svjež plod i njegov sok su iznimno ljekoviti kod probavnih problema kao što su zatvor, upala crijeva, hemeroidi te razne bolesti želuca kao što su loša probava i gastroenteritis. Osim za probavne smetnje koristan je i kod ublažavanja visokog tlaka, bolesti jetre i žući, jačanja imuniteta i bolesti živaca zbog svog umirujućeg djelovanja. Osušeni zreo plod kakija pomaže kod bolesti bronha i suhog kašlja ako se uzima smljeven u prašak.

Plod kakija se može iskoristiti u ljekovite svrhe i na drugi način osim kao svježi plod ili njegov sok. Oguljen plod japanske jabuke ostavljen na suncu i preko noći poprimit će izvana bijelu boju i na taj način poprimiti nova ljekovita svojstva. Tada može poslužiti u borbi protiv raznih parazita u crijevima, za liječenje kašlja i visokih tjelesnih temperatura te kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja.

Plod japanske jabuke se može iskoristiti i za pečenje vrlo aromatične rakije. Sasušeni plodovi su dobre zimske namirnice velike nutritivne vrijednosti, a čak se i njegovo sjeme može iskoristiti kao zamjena za kavu ako se preprži i samelje kao što se to čini sa zrncima kave. Čak i list japanske jabuke se može iskoristiti zbog svojih svojstva koja potpomažu stezanje tkiva, a sasušena kora može poslužiti kao zaslađivač raznim jelima ili pićima.

Za njega nalazimo i primjenu u kozmetici jer se od unutarnjeg tkiva ploda može pripremiti odlična maska za lice koja čisti i osvježava kožu. U kuhanju se najčešće koristi kao sastojak za razne kolače, kreme i deserte.

ŠTO JE MEKSIČKI KRASTAVAC ILI ČAJOT?

Čajot je poznat pod nazivima meksički krastavac, indijska tikvica, šajot... Uglavnom, to je biljka iz porodice cucurbitaceae (tikvica). Podrijetlom je s američkog kontinenta, a u našim krajevima pojavio se prije nekoliko desetljeća.

U prirodnom okolišu, dakle Srednjoj Americi čajot, koji raste kao puzavica može narasti i do 20 metara, ali za naše krajeve je realnije očekivati tri do pet metara, što opet znači da mu treba osigurati potporu. Najbolje mu odgovaraju horizontalni potpornji na oko dva metra visine, ali podnijet će i vertikalu. Dakle, čajot je idealan za pergolu - otvorenu sjenicu jer brzo izraste i radi lijepi hlad.

Plod čajota, koji spada u niskokalorično povrće, upotrebljava se kao tikvica. Dakle, sve što se može raditi s tikvicama, može se i s čajotom. Jestiv je i gomolj, no njegova priprema nije popularna. No, moguće ga je jesti poput krumpira i ostalog korjenastog povrća. Listovi čajota mogu se pripremiti poput špinata ili koristi za čaj.

Što se tiče nutritivne vrijednosti u 100 grama čajota ima svega 25 kalorija, 2,2 grama dijetalnih vlakana, 5,1 gram ugljikohidrata, 1,1 gram proteina, 0,4 grama masti, 0,3 miligrama vitamina C, 0,3 miligrama natrija, 165 miligrama kalija, 22,4 miligrama kalcija.

Čajot se može jesti sirov i kuhan. Kuha se na laganoj vatri da zadrži svježi okus. No, isto tako može se i pržiti i peći. Sirovi čajot dodaje se salatama i salsama, a česte se marinira s limunom ili sokom od limete. Zbog svoje mekoće plod se koristi za dječju hranu, sokove, umake i tjestenine.