Donja Stubica

OPG Humljak

OPG Humljak postoji od 2009. godine. Nalazi se na obroncima parka prirode Medvednica u Donjoj Stubici, točnije u Pustodolu. Bave se ekološkim uzgojem bobičastog voća odnosno Tayberryja, Boysenberryja i Kamčatske borovnice tj. Mayberryja, što znači da se u nasadu ne koriste mineralna gnojiva kao ni pesticidi.

Ekološki - organski uzgojeno bobičasto voće neusporedivo je boljeg i prirodnijeg okusa od konvencionalno uzgojenog, jer na tržište dolazi svježije, a i sadrži najmanje 50 % više vitamina, minerala, enzima od konvencionalno uzgojenog.

Pobornici ekološke hrane smatraju da ekološki uzgojena hrana sadrži i vitalnu energiju koja pojačava imunitet te je dokazano korisna u borbi protiv mnogih bolesti, osobito bolesti gastrointestinalnog trakta.

Tayberry je relativno nova voćna vrsta. Nastao je križanjem maline i kupine na škotskom institutu Invergowrie 1962. godine. i dobio ime po rijeci Tay. Odlikuje izrazito velikim plodovima i visokim prinosom. Plodovi su sočni, ugodnog, slatkastog, lagano oporog i aromatičnog okusa. Pogodni su za konzumaciju u svježem stanju ili za preradu u pekmeze i druge proizvode, a moguće ih je i smrzavati. Masa ploda je od 5 g u sušnim godinama pa do 11 g u vlažnijim godinama. Ukupni prinos po biljci može biti i do 3,5 kg (ovisi o razmaku sadnje), tj. 24 t po hektaru. Plodovi su u skupinama od 5 do 7 plodova. Boja im varira od purpurno crvene do tamnoljubičaste kada prezriju te laganog do visokog sjaja. Srednje su tvrdi, duguljasto-koničnog oblika, što se može zaključiti i po dimenzijama ploda koje iznose od 35 do 50 mm u dužinu te 17 do 23 mm u širinu.

Rano počinje dozrijevati (početak srpnja), a berba je višekratna jer plodovi dozrijevaju kroz duže vrijeme, do sredine kolovoza, pa čak i do početka listopada ako je toplo vrijeme. S obzirom na to da im se peteljka čvrsto drži za plod, a plod je vrlo mekan kada je potpuno zreo, berba je problematična pa nije moguća upotreba mehanizacije.

Pozivamo i Vas da kušate darove Hrvatskog zagorja, uzgojene u Parku prirode Medvednica u Donjoj Stubici u Gupčevom kraju.

Tijekom berbe u lipnju primaju se i organiziraju posjete na nasadu.

Vlasnik: Ivan Humljak

 

Prozvodi:

·         Svježi plod u PVC ambalaži od 250 grama s poklopcem, kao i u PVC ambalaži od 125 grama

·         Tayberry sok u staklenoj ambalaži od 1 l bez dodatka šećera i konzervansa  

·         Tayberry džem  punjen je u staklenu ambalažu od 195 ml. Proizveden je od svježeg ploda tayberryja s dodatkom šećera i pektina. Proizveden bez konzervansa. 

·         Tayberry džem  s đumbirom i medom punjen je u staklenu ambalažu od 195 ml. Proizveden je od svježeg ploda tayberryja s dodatkom pektina, đumbira i meda. Proizveden bez konzervansa.  

·         Vino od tayberryja proizvedeno višednevnom maceracijom ploda tayberryja. Rubin crvene boje, intenzivnog voćnog mirisa, proizvođen bez filtriranja kako bi zadržao punoću okusa i mirisa.

·         Svježi plod boysenberryja u  PVC ambalaži od 250 grama s poklopcem

·         Svježi plod kamčatske borovnice u  PVC ambalaži od 125 grama