Donja Stubica

OPG Ruk

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ruk bavi se uzgojem zagorskog purana u naselju Hižakovcu.

Zagorski puran poseban je po karakterističnom uzgoju koji se sastoji u slobodnom držanju na ispaši, hranjenju domaćim žitaricama te svojem podrijetlu iz porodice divljih ptica.

Izvorno zagorski puran potječe iz Južne Amerike, a u naše krajeve dospio je u 16. stoljeću iz Italije. Toj divljoj ptici očito je odgovarala specifična klima Hrvatskog zagorja jer se tu udomaćio te s vremenom postao zaštitni znak ovoga kraja.

Upravo u tom jedinstvenom Gupčevom kraju podno Medvednice, u selu Hižakovcu, obitelj Ruk bavi se uzgojem zagorskog purana duži niz godina.

Tradicionalan način uzgoja

Kretanjem na otvorenom, ispaša, rast u skladu s prirodnim ritmom te prehrana žitaricama kao što su kukuruz i ječam, najbitniji su elementi.

Takvim uzgojem dobijemo zagorskog purana čije je meso posebnog okusa najbolje kvalitete, a odlikuje ga visok udio bjelančevina, vitamina, minerala te nizak udio kolesterola i masti, zato spada u jedno od najzdravijih mesa uopće.

U Hrvatskom zagorju obitavaju četiri soja zagorskih purana, a to su brončani, crni, sivi i svijetli. Obitelj Ruk se opredijelila za uzgoj crnog soja koji je potpuno crne boje, a purice su znatno sitnije od purana i nemaju na svom perju sjaja, a glava, rogalj i resice su manje.

Uz uzgoj purana, OPG Ruk bavi se i vinogradarstvom i podrumarstvom.

Kontakt:

Božena Ruk

Hižakovec 20

49240 Donja Stubica

bozena.ruk@kr.t-com.hr

049/287-258; 098 1846 701

 

RECEPT: ZAGORSKI PURAN S MLINCIMA

Očišćenog purana izvana i iznutra natarite solju i ostavite da odstoji najmanje jedan sat, a najbolje preko noći. Želite li masniju pečenku, prsa i batake obložite suhom slaninom i zavijte koncem. Ako je puran debeo, nabodite mu kožu i uvijte ga u pergamentni papir ili aluminijsku foiiju pa ga tijekom pečenja odmotajte. Pećnicu dobro zagrijte, isprva na 200, a onda spustite na 180 stupnjeva Celzijevih. Purana pecite po potrebi, ovisno o težini (računa se sat vremena po svakom kilogramu težine). Povremeno podlijevajte sokom koji ispusti, a zatreba li, i juhom ili vodom. Neposredno prije kraja pečenja premažite ga maslacem, mašću, uljem ili margarinom za pečenje.

Gotove mlince natrgajte na komade. Posoljenu vodu zakuhajte pa njome prelijte mlince. Ostavite mlince kratko poklopljene da odstoje, zatim ih ocijedite i začinite sokom od pečenog purana. Poslužite sa zelenom salatom.