Donja Stubica

OPG Sačer

Ivan Sačer, vlasnik OPG-a u svojoj ponudi ima domaće zelje, domaće vino, brašno od bijelog domaćeg kukuruza te drvene suvenire na temu Gupčevog kraja. Jedan od najzanimljivijih proizvoda je Gupčev čaj za koji je dobio mnogobrojna priznanja i nagrade. To su sušeni cvijetovi lipe ubrani na mnogobrojnim stablima lipe koje rastu u Gupčevom kraju, zapakirana u drvenoj kutijici sa receptom.

2 dl vode

0,2 dl vina

1 žličica meda

1 prstohvat cvijeta lipe

Svoje proizvode, gospodin Sačer, najčešće prodaje na kućnom pragu, prigodnim sajmovima te lokalnim kulturnim institucijama.  Kao suvenir , Gupčev čaj, otputovao je čak i u Kanadu, Novi Zeland, Australiju, Nizozemsku, Francusku...

Čaj od lipe

Mnogo godina unazad, razne ljekovite biljke su bile jedini lijek na kojeg su se ljudi mogli osloniti. One danas ne mogu zamijeniti suvremene medicinske postupke, ali su još uvijek i više nego korisne.

Lipa, također poznata kao Tilia stablo, najčešće raste u Europi i Sjevernoj Americi. Koristi se u narodnoj medicini kao lijek već stoljećima, a osobito u Europi gdje raste u izobilju. Cvjetovi se mogu koristiti za izradu čaja koji liječi tjeskobu i ima umirujuće djelovanje.

Čaj od lipe jedan je od najučinkovitijih prirodnih lijekova te se koristi već stoljećima, a kada se primjenjuje redovito može pomoći kod mnogih zdravstvenih oboljenja.

Čaj od lipe pomaže kod probave

Problem koji čaj od lipe najčešće riješava je problem sa probavom i žučnim mjehurom. Popijte čašu čaja od lipe prije spavanja i ne samo da će vam pomoći probaviti hranu nego će i smanjiti učinke pretjerane nadutosti, a njegovo umirujuće djelovanje pomoći će vam da lakše zaspete.

Umirujuće djelovanje čaja od lipe

Čaj od lipe koristi se u liječenju tjeskobe jer djeluje umirujuće na tijelo, pomaže smiriti živce, te liječi nesanicu. Ako patite od tjeskobe ili nesanice, šalica ovog čaja prije spavanja će vam pomoći da se opustite i odmorite.