Donja Stubica

OPG Ladišić

OPG Ladišić bavi se proizvodnjom i prodajom meda, propolisa, peluda i matične mliječi. Za kvalitetu svojih proizvoda, gospodin Božidar Ladišić, vlasnik OPG-a, dobio je mnogobrojna priznanja. Jedno od njih je i posljednje zlatno priznanje za cvjetni med na međunarodnom natjecanju koje se održalo u slovenskoj općini Semič, 25.10.2015. godine.

Trenutačno imaju 150 košnica, a svoje proizvode najčešće prodaju na kućnom pragu ili na sajmovima. Mogu se i pohvaliti sa kupcima koji dolaze čak iz Njemačke, Italije, Švicarske i Srbije. Kako se nalaze u neposrednoj blizini privatnog smještaja "Hiže na bregu", gosti rado kupuju njihove proizvode.

Sve ostale informacije možete dobiti na kontakt:

Hižakovec 2, 49240 Donja Stubica
Tel: 098 9101686
Mob: 099 2550835
opg-ladisic@hotmail.com

LIVADNI ILI CVJETNI MED

Livadni med ponekad nazivamo i cvjetni med s obzirom da se pripravlja od raznog livadnog cvijeća. Zahvaljujući tom bogatom i raznolikom sastavu, livadni med ima uistinu široku primjenu. Kao hrana, odgovara potpuno svima s obzirom da je izrazito blagog i aromatičnog okusa te djeluje povoljno na želudac. Livadni med je stoga najbolji izbor u dnevnoj prehrani, a osobito povoljno utječe na dojenčad i djecu u razvoju, kao i na starije osobe. Livadni med se najviše preporučuje onima kojima je potreban oporavak i dodatna energija, a osobito nakon bolesti.

MED OD BAGREMA

Bagrem se skuplja tijekom mjeseca svibnja. Najpoznatija i najveća područja bagrema u Hrvatskoj nalaze se upravo u Hrvatskom zagorju i Podravini. Najblažeg je mirisa i okusa, lagan za želudac i stoga ga se uvijek preporuča za malu djecu, ali i dijabetičarima (ima najveći postotak fruktoze). Dobar je za dišne puteve, smirenje i najbolji je za zasladiti čaj. Žlica bagremovog meda u 2 decilitra mlakog mlijeka ili čaja od gospine trave, matičnjaka, valerijane te majčine dušice osigurava dobar san. Dobar je i kod hunjavice, gripe i prehlade.

MED OD KESTENA

Za njega se i kaže da je najbolji med na svijetu. Crvenkasto smeđe tamne boje ovisno o podneblju gdje ga skupljaju pčelice. Blago gorkastog je okusa i karakterističnog mirisa. Na sobnoj temperaturi ostane dugo u tekućem stanju. To je jedini med koji sadrži najviše prirodnog antibiotika te se preporučuje za izlječenje čira na želucu, dvanaestercu, žutice, bakterije u mokraćnom traktu te jača srčani mišić. Može poslužiti kao oblog za vene na nogama u kombinaciji s hrenom.

Za sve vrste rana – kada dijete padne i razbije koljeno – staviti žlicu meda na gazu te prekriti ranu, nije potrebno dezinficirati i čistiti ranu alkoholom već će to učiniti med. Već kod sljedećeg previjanja gaza se neće zalijepiti za ranu te će uklanjanje gaze biti bez suza, a rana čista i brzo će zarasti. Med je hidoroskopan, a to znači da je potrebna uvijek suha žlica i zatvoriti teglu da ne povuče mirise i vlagu.

Med od kestena domaćice vole u pripremi medenjaka i ostalih kolača zbog njegove kraljevske arome, a najvjerniji potrošaći i pravi zaljubljenici kestenovim medom zaslađuju svakodnevnu kavu.

MEDUN

Medun (mediljkovac, šumski med) je izrazito tamne boje i specifičnog mirisa i okusa. Bogat je antioksidansima, mineralima i željezom, stoga se preporučuje slabokrvnim osobama, djeci i trudnicama te sportašima. Općenito je dobar kod iscrpljenosti organizma i opće slabosti, podiže razinu energije i poboljšava vitalnost. Također, mediljkovac pomaže kod grlobolje, prehlade i kašlja, a uz to povećava snagu srca i izdržljivost krvnih žila te otpornost imunološkog sustava. Vrlo je koristan u prehrani, jer sadrži daleko više minerala od ostalih vrsta meda.

MED SA SAĆEM

Med u saću proizvodi se sa jakim pčelinjim zajednicama i to u periodu najvećeg bagremovog medenja. Na taj način dobiva se djevičansko saće napunjeno čistim bagremovim medom izravno od pčela medarica bez prisustva i interveniranja pčelara. Med u saću ima intenzivniji okus od vrcanog meda jer su u njemu sačuvane organske kiseline u saću, ostaju sačuvana i eterična ulja biljaka sa kojih pčele sakupljaju nektar pa mu je i aroma bogatija i intenzivnija. Žvakanje saća preporučuje se kod problema sa grlom, sinusima, bronhijima i zubnim mesom, a u posljednje vrijeme služi i kao pomoćno sredstvo kod alergija. Ukoliko se odlučimo konzumirati med u saću, potrebno je uzimati manje komadiće, kao kocke šećera, nekoliko puta na dan. Svaki komadić saća s medom treba žvakati što dulje, da se med otopi u ustima, a sače žvakanjem pretvori u sitne komadiće koje je potom preporučljivo izbaciti iz usta. 

KREMASTI MED

Kremasti med, dodatak prehrani jedinstven je proizvod na domaćem tržištu. Tri vrste meda, zajedno pomiješane sa svježim cvjetnim prahom i tinkturom propolisa rezultira sinergijom koja blagotvorno djeluje na organizam zdrave osobe ili bolesnika. Pravilno se konzumira 1-3 žličice dnevno otopljene u ustima. Jedna žličica za djecu od 1 godine starosti do 3 žličice za odrasle osobe.

CVJETNI PRAH ILI PELUD

To je muški spolni dio cvijeta biljke, sitnozrnatog izgleda. Svako je zrnce biološki jedinstveno, a sadrži sve neophodno za život: bjelančevine, aminokiseline, kiseline, masti, hormone, fermente, kofermente, ugljikohidrate, te tajnu života-molekule DNA i RNA, koje određuju oblik i razvitak živih bića.

Cvijetni prah općenito vrlo dobro djeluje na čovjekov metabolizam, te de njegovo korištenje preporuča kod:

- opće iscrpljenosti organizma

- stresa

- gubitka apetita

- oboljenja jetre

- povišenih masnoća u krvi

- očnih oboljenja

- psihovegetativnih smetnji

- oboljenja prostate

- slabosti potencije

- klimakterijskih poteškoća

- sportašima

- teškog fizičkog rada

- starijim ljudima

- trudnicama i dojiljama

- pothranjenim osobama i onima sa smanjenim apetitom

- pre i postoperativno

- kemoterapije

- osobama s alergijskim poteškoćama uz nadzor liječnika

Kako bi naše tijelo dobro prihvatilo vrijedne tvari cvjetnog praha, preporuča se njegovo korištenje u mliječnim proizvodima – jogurt, kiselo mlijeko. Cvjetni prah umiješajte u jogurt ili mlijeko ili čaj odprilike 2 sata prije upotrebe. Na taj će se način rastopiti sastav cvjetnog praha i njegove sastavne tvari će postati u cijelosti raspoložive. U tom obliku pripremljen cvjetni prah izvrstan je dodatak muesliju, ali također kao i međuobrok. Pri redovitoj upotrebi dovoljna je jedna čajna žličica na dan, odnosno 20 gr. Pelud ili cvjetni prah posebice se preporuča vegetarijancima, koji ne žele upotrebljavati bjelančevine životinjskog porijekla, sportašima ili bolesnicima (npr. rane koje teško zacijeljuju, nakon velikog gubitka krvi ili kod slabe prehrane) preporuča se uzimanje dvije čajne žličice na dan.

PROPOLIS

Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju sa pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora. Koristi se kao sredstvo za brtvljenje neželjenih otvora na košnici.Propolis je najistraživaniji pčelinji proizvod. Brojne studije pokazale su da djeluje protiv bakterija, gljivica, virusa i upala te da ima anestetički, antioksidacijski i antitumorski učinak, sprječava rast biljaka i klijanje sjemena, potiče regeneraciju tkiva i jača imunološki sustav. To je smolasta supstanca koju pojedine pčele radilice kada postanu izletnice (od 21 dana života) sakupljaju sa pupoljaka i kore drveća, kao i drugih biljaka. Time se bavi samo mali broj pčela koje imaju u košnici tu odgovornu zadaću. Unosom u košnicu upotrebljavaju ga za izgradnju ulaza, zatvaranje pukotina i rupa i skladištenje odnosno "sterilizaciju" ćelija sača... Ime propolis prema pojedinim tumačenjima dobio je od grčke riječi "pro" - prije ili ispred i "polis"- grad, zbog upotrebe propolisa za izgradnju i regulaciju ulaza u košnicu dok drugi misle da nosi naziv prema riječi propoliso koja bi na grčkom ili latinskom značila zamazivati-zaglađivati.

Preventivnom upotrebom propolis čuva zdravlje, ublažava tegobe u slučajevima gripe, različitih oblika viroza, upalnih procesa ždrijela i usne šupljine. Korisiti se i preventivno, te u akutnim stanjima promuklosti, parodontoze, pojave afti te neugodnog zadaha usne šupljine. Kao prirodni antibiotik djeluje protuupalno, potiče cirkulaciju krvi i epitelizaciju lakših opekotina, površinskih ranica, ogrebotina i herpesa.

Posebnost propolisa je što bakterije na njega ne stvaraju otpornost i što nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetskih antibiotika. Uspješno suzbija viruse gripe i herpesa, a preventivno djeluje kod upale grla i paradentoze. Izuzetne rezultate postiže u liječenju infekcija, opeklina, otvorenih rana, te čireva probavnog sustava. Uklanja otekline kod zubobolje. Redovnom upotrebom jača obrambenu sposobnost imunološkog sustava

Zanimljivosti

-U našem jeziku pčela je jedina životinja koja ne ugiba nego umire.

-Dobro zatvoren, med ima neograničen rok trajanja.

-Nevjerojatni nalazi posuda s još jestivim medom, starim preko 3000 godina, pronađeni su u grobnici faraona Tutankamona.

-Kristalizacija je prirodno svojstvo meda koje nimalo ne utječe na njegovu kvalitetu, dapače to je znak da je med prirodnog podrijetla i razlikuje se od umjetnog.

-Za 1 kg meda, pčele moraju posjetiti cvijet oko 100.000 puta.

-Ljekovite tvari rastopljenog meda u toploj tekućini ulaze u krvotok već nakon 7 minuta, dok hladni nakon 20 minuta.

-Iznad temperature od 41 °C gube se ljekovita svojstva meda, stoga kada se dodaje toplom napitku treba pripaziti da nije prevruć.